ТЕМА
1. НАРОДНОГОСПОДАРСЬКЕ ЗНАЧЕННЯ КРОЛІВНИЦТВА
Питання
для поглибленого вивчення теми:
1. Походження кролів.
2. Біологічні особливості кролів.
3. Морфо-фізіологічні особливості
кролів.
Місце кролів у
тваринному світі. Кролів відносять до типу хребетних, класу ссавців,
підкласу плацентових, ряду гризунів, підряду подвійно-різцевих. До підряду
подвійно різцевих відносять і родину зайцевих, у яку входять роди власне зайців
та кролів. Кролів відносять до виду звичайний кріль.
Походження і еволюція
кролів у процесі одомашнення. Предком кролів є дикий кріль. Точних даних
про час і місце прирученнядиких кролів немає. Ще до нашої ери римляни
утримували диких кролів у „заячих загонах” (що можна вважати як перший крок до
приручення). Розводили кролів до нашої ери і в Сіамі та Бірмі, а деякі
літературні джерела свідчать про те, що їх розводили також і в Китаї. Вважають,
що дикі кролі були приручені понад 2000 років тому. Батьківщина дикого кроля –
Південна і Середня Європа. Особливо багато їх водилося у Іспанії, Італії та
інших країнах на узбережжі Середземного моря. Одомашнення кролів у повному
розумінні проходило в кінці стародавніх і протягом середніх століть.
Дикі кролі на території нашої країни тепер водяться в Одеській,
Херсонській, Миколаївській областях, на узбережжі Каспійського
моря, а останнім часом їх розселено в мисливських угіддях Кримської,
Дніпропетровської, Запорізької, Тернопільської, Львівської, Вінницької та деяких
інших областей України.
Дикий кріль має довжину тіла до
Із-за деякої схожості в будові тіла із зайцями виникла хибна думка
про те, що кролі походять від зайців.
Рис. 1. Дикий
кріль
Проте кролі і зайці мають надто велику відмінність у біології та
будові тіла. Вагітність у зайчих триває 50— 52 дні. Зайчихи
народжують 3—5 зрячих, укритих волоссям зайченят, які зразу ж на
перший-другий день здатні їсти траву і переходити до самостійного життя.
Із
свійськими і дикими кролями зайці не схрещуються.
В результаті одомашнення у кролів сталися значні зміни в
біології, екстер'єрі, поведінці тощо. Під впливом одомашнення змінилися
жива маса (2—9 кг), довжина тіла
(до
|
Рис. 2. Одноденний
заєць-біляк (1) і кріль (2)
Одомашнення спричинило зміни
кістяка, форми будови тіла, внутрішніх органів, нервової системи. Якщо дикі
кролі розмножуються тільки влітку, то свійські кролі — у всі пори року. Під
впливом одомашнення значно підвищилися плодючість, скороспілість, поліпшилися
м'ясність, якість волосяного покриву та інші корисні для
господарства ознаки. Проте, незважаючи на досить тривалий час одомашнювання, у
кролів збереглися деякі властивості диких предків. Випущені на волю свійські кролі
влаштовують нори, як і дикі, вони більш рухливі і бадьорі вночі, а вдень
відпочивають.
Біологічні особливості кролів.
Плодючість і висока інтенсивність розмноження. Кролі досить рано
стають статевозрілими — самки середніх порід у 3,0—3,5 місяця, великих — у
3,5—4,0 місяці, а самці — у 6—8 місяців. Вагітність у кролиць триває 28— 32 (в
середньому ЗО) дні. За один окріл самка народжує 6—9, а більш
багатоплідні— 12—16 кроленят. Відомі випадки, коли за один окріл кролиці
народжували по 21— 24 кроленят. Завдяки такому ранньому статевому дозріванню, високій
плодючості і короткому періоду сукрільності від кролиці можна мати по 4—6 і
більше окролів на рік, тобто по 36—40 кроленят, що становить 70—
Ріст і розвиток, скороспілість. З усіх видів сільськогосподарських
тварин кролі відзначаються найбільш високою Інтенсивністю росту. Особливо
інтенсивно вони ростуть в ембріональний
період і в перші 3 місяці постембріонального періоду. Це було використано
при розробці бройлерного та інтенсивного методів вирощування кролів на
м'ясо. Кроленята народжуються живою масою 50—90 г. До 6-денного
віку початкова маса кроленят подвоюється, а в місячному віці збільшується у
10— 12 раз. Телята на подвоєння живої маси потребують у 8 разів більше часу,
ягнята і козенята — у 3—4 ради, поросята— в 1,5 рази. При бройлерному та
інтенсивному вирощуванні кролів на м'ясо у 2,5 місяця вони досягають живої маси
1,8—2 кг, у 3 місяці —2,2—2,5 кг. Нова технологія виробництва
м'яса в кролятниках закритого типу
дає можливість мати кроленят з
живою масою 1,8—2 кг уже
в 2-місячному віці, а в 3-місячному — 2,7—3 кг.
Дослідами встановлено, що приріст живої маси кроленят у
молочний період годівлі їх залежить від кількості та якості молока, яке вони споживають щодоби від своїх матерів (табл.
1). Живлення материнським молоком у більш пізніші періоди розвитку відіграє не,
менш важливу роль, бо виключення материнського молока з раціону кроленят у
45—50 днів різко сповільнює їх ріст. Кроленята, яких утримують
на високопоживних сумішках без материнського молока, відстають у живій масі від
своїх ровесників, забезпечених молоком (на 300—500 г у віці 60 днів).
Скороспілість кролів найкраще визначати за середньодобовими приростами
кроленят у 2—3-місячном.у віці — скороспілі кролі мають у цьому віці прирости
25—35 г за добу. Для визначення скороспілості можна використати метод
порівняння живої маси кроленят у 3—3,5-місячно-му віці з їхніми батьками
(особливо матерями), у скороспілих тварин це відношення становить
40—50%. Щоб виявити скороспілих тварин, проводять контрольну відгодівлю
молодняку від перевірюваних батьків (за умови утримування
молодняку разом з батьками до 2 місяців) і враховують витрату кормів (табл.
2).
Таблиця
1
Ріст кроленят
залежно від молочності матерів
(Білий Л.А.,
1977)
Групи маток |
Середня маса кроленят, г |
|||||
при народженні |
на 30-й день |
на 60-й день |
||||
коливання |
середня |
коливання |
середня |
коливання |
середня |
|
Високомолочні |
82-41 |
65,6 |
917-765 |
870 |
2323-2015 |
2151 |
Середньомолочні |
90-63 |
71,4 |
788-725 |
746 |
2116-1858 |
1962 |
Низькомолочні |
70-55 |
61,4 |
806-618 |
682 |
1912-1608 |
1787 |
Таблиця 2.
Оцінка
молодняку в 2-місячному віці за скороспілістю
(Білий Л.А.,
1977)
Показники |
Оцінка |
||
відмінна |
добра |
посередня |
|
Жива маса при 7 кроленятах в окролі, кг |
1,8 |
1,7 |
1,6 |
Жива маса при 6 кроленятах в окролі, кг |
1,9 |
1,8 |
1,7 |
Витрати кормів на |
до 4 |
4,5 |
5,0 |
Повністю
ріст кролів закінчується у 10—12 місяців і пізніше.
Тривалість життя кролів становить 7—10 років.
Молочність кролиць. В
кролівництві молочність самок відіграє вирішальну роль. Кроленята в
перші-півтора місяці життя пов'язані з матір'ю більше, ніж молодняк інших тварин.
Коли не вистачає материнського молока, кроленята менше поїдають твердого корму,
різко відстають у рості, хворіють тощо. Чим вища молочність самки, тим менше
витрачається корму на вирощування кроленят, тому висока молочність самок має
не тільки біологічне, а й економічне значення.
За
хімічним складом і біологічною повноцінністю молоко кролиці цілком може забезпечити потребу кроленят у поживних
речовинах, спричинену інтенсивним ростом молодняку
як у перші тижні його життя, так і в наступний період. Кроляче молоко дуже густе й поживне. Порівняно з молоком інших сільськогосподарських тварин
воно містить більше сухої речовини та інших поживних речовин (табл. 3). До складу білків молока кролиць
входять усі життєво необхідні
амінокислоти і навіть у більшій кількості, ніж до білків молока інших тварин,
зокрема коров'ячого: Кроляче молоко багате
на вітаміни, особливо групи В.
Кількість і хімічний склад молока кролиць залежать від багатьох-факторів: періоду лактації, сезону року, віку, індивідуальних особливостей та ін.
Тривалість природного періоду
лактації у кролів різних порід неоднакова
і в. середньому становить 80—110 днів. Кролиця виділяє в середньому за добу 100—230 г молока.
Таблиця 3.
Хімічний склад молока, %
(Сокрут В.І., 1979)
Вид тварини |
Вода |
Суха речовина |
Жир |
Білок |
Казеїн |
Альбумін, глобулін |
Молочний цукор |
Зола |
Корова |
87,5 |
12,5 |
3,8 |
3,3 |
2,7 |
0,5 |
4,7 |
0,7 |
Вівця |
81,7 |
18,3 |
6,74 |
6,17 |
5,0 |
1,1 |
4,3 |
0,9 |
Коза |
86,3 |
13,7 |
4,4 |
4,1 |
3,3 |
0,7 |
4,4 |
0,8 |
Свиня |
84,0 |
16,0 |
4,6 |
7,0 |
– |
– |
3,1 |
1,1 |
Кролиця |
67,8 |
32,2 |
16,0 |
12,0 |
9.2 |
2,8 |
2,0 |
2,2 |
Збільшення середньодобової кількості молока триває до 99—24 дня
лактації, потім поступово знижується. Різке зниження лактації
настає з 35-40 дня. Проте під кінець лактації вміст поживних речовин у
молоці підвищується чим значною мірою компенсується зменшення кількості молока.
Молоко кролиці влітку містить менше сухих речовин ніж узимку. Взимку вміст жиру
може підвищуватися до 20—25%. Установлена також-залежність молочності
самок від їх віку та кількості окролів. Найбільш висока молочність
самок спостерігається в другому окролі. Після першого окролу молока виділяється
завжди на 8—10% менше, ніж після другого: Щоб визначити молочність маток,
користуються методом, при якому весь приплід зважують у віці 20 днів,
знаходять різницю між масою приплоду в 20-денному віці і при народженні. Цю
різницю потім множать на коефіцієнт 2 (встановлено, що на
Оплата
корму. Кількість
корму, спожитого кролями, витрата його на
одиницю приросту живої маси є основними
показниками економічності вирощування тварин на м'ясо. У зв'язку з високою енергією росту і деякими іншими особливостями кролі досить добре оплачують з'їдені корми. При інтенсивному і бройлерному
вирощуванні кроленят на м'ясо на
Високі акліматизаційні
здатності кролів. Багато порід кролів здатні
призвичаюватися до нових кормових, кліматичних та Штих умов життя без значного зниження продуктивності і плодючості.
Кролі добре переносять низькі температури. При температурі -30°С кролі
не втрачають здатності до розмноження, при температурі -45°С вони можуть зберігати нормальну температуру тіла протягом години. І
навпаки, кролі чутливі до перегрівання, внаслідок чого у них спостерігаються теплові удари. Якщо температура
повітря +42-43°С, кролі поступово перегріваються, а коли температура тіла підвищується до +44-45°С, вони
гинуть.
Рекомендована
література
1.
Білий
Л.А. Кролівництво. – К.: Вища школа, 1983. – 160 с.
2.
Мирось
В.В., Прядко О.П. Кролівництво. – К.: Урожай, 1988. – 160 с.
3.
Ильина
Е.Д., Соболев А.Д. Звероводство. – М.: Агропромиздат, 1990.–272 с.
4.
Племінна
робота. Довідник. / М.З.Басовський, В.П. Буркат, М.В.Зубець та ін. / За ред.
М.В.Зубця, М.З.Басовського. - К: Урожай, 1995. – 440 с.
5. Степаняк І.В.
Хутрові звірі (організація ферм, розведення, поширені хвороби.) – К.:
Урожай,1999. – 80 с.
6.Сысоев
В.С., Александров В.Н. Кролиководство. – М.: Агропромиздат, 1985. – 272 с.
7.
Тихонов М.П. Кроліководство. – К.: Урожай, 1974. – 192 с.
Додаткова література
1.
Бакшеєв
П.Д., Наймитенко С.П. Поточное производство мяса кроликов. - М.: Колос, 1980. –
172 с.
2.
Берестов
В.А. Научные основы звероводства. – Л. Наука, 1985. – 477 с.
3.
Калугин
Ю.А. Кормление кроликов. – М.: Агропромиздат, 1985 – 112 с
4.
Зайцев
А.Г., Брусова З.А., Поляков К.С. Звероводство. – К.: Урожай, 1984. - 120 с
5.
Плотников
В.Г., Фирсова Н.М. Разведение, кормление и содержание кроликов. – М.:
Агропромиздат, 1989. – 223 с.
6.
Рютова
В.П. Болезни кроликов. – М.: Агропромиздат, 1985. - 142 С.
7.
Тинаев
М.И. Продукция кролиководства. – М.: Россельхозиздат, 1988. – 96 с.