МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ

 

ПОЛТАВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМ. В.Г. КОРОЛЕНКА

 

Кафедра

теорії та методики технологічної освіти

 

 

 

 

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

 

ЩОДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

з дисципліни

 

 СУЧАСНЕ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКЕ ВИРОБНИЦТВО (ТВАРИННИЦТВО)

 

 

Курс – ІV, заочне навчання

 

 

j0304933

 

Полтава - 2011

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

 

Після вивчення теоретичного матеріалу студенти – заочники виконують контрольну роботу і на четвертому курсі складають іспит за весь курс дисципліни.

Контрольна робота складена за 100-варіантною системою. В кожному варіанті по п’ять питань.

Визначається варіант контрольної роботи залежно від номеру залікової книжки студента (номер шифру).

Якщо номер залікової книжки 895, то варіант контрольної роботи буде 95, тобто, такий, як останні дві цифри.

Користуючись таблицею, у вертикальній графі знаходять передостанню цифру (у нашому прикладі 9), а в горизонтальній графі – останню цифру шифру (у нашому прикладі 5). На перетині цих граф є квадрат з відповідними номерами (у нашому прикладі –  15, 32, 48, 66, 94).

Роботи, які не відповідають номеру шифру студента, не зараховуються. До оформлення контрольної роботи ставляться такі вимоги:

1. На обкладинці зошита слід охайно і чітко написати назву дисципліни, прізвище, ім’я та по батькові, курс, групу, відділ і спеціальність, номер завдання і варіанта, шифр і домашню адресу.

2. Питання контрольної роботи слід переписувати уважно. Спочатку ставиться порядковий номер, а потім номер питання.

3. Нумерація питань контрольної роботи проводиться послідовно (по мірі виконання контрольної роботи). Неможна переписувати всі питання відразу.

4. Відповідь на кожне питання повинна бути чіткою і конкретною.

5. Об’єм контрольної роботи не повинен перевищувати одного учнівського зошита (18 стор.).

6. У кінці контрольної роботи вказати літературу, яка використовувалася для написання контрольної роботи, проставити дату і підпис.

7. У кінці зошита необхідно залишити чисту сторінку для рецензії викладача. При наявності зауважень, роботу слід доопрацювати.

8. Студент повинен подати контрольну роботу для перевірки у строк, згідно навчального графіка. Під час лабораторно – екзаменаційної сесії її слід пред’явити на вимогу викладача. Якщо студент не подає перевіреної роботи, то його не допускають до екзамену.

При виникнення питань щодо написання контрольної роботи слід звернутися за консультацією до викладача.

 

НОМЕРИ ПИТАНЬ ДЛЯ ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ

РОБОТИ

 

Передос-тання

цифра

шифру

Остання цифра шифру

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

 

1

 

 

1

20

48

56

94

11

39

53

75

94

15

40

20

76

94

16

50

39

57

94

17

24

40

58

94

18

34

50

77

94

19

44

23

78

94

5

54

42

87

94

17

28

43

56

94

1

38

27

83

94

2

17

21

49

57

94

2

38

52

74

94

12

41

21

77

94

14

51

38

56

94

13

25

41

50

94

12

35

51

76

94

11

45

24

79

94

18

55

41

86

94

2

29

44

57

94

9

39

28

84

94

3

8

22

50

58

94

18

37

51

73

94

3

42

22

78

94

13

52

37

93

94

9

26

42

60

94

10

36

52

75

94

10

46

25

80

94

3

20

40

95

94

10

30

45

58

94

11

40

29

73

94

4

6

23

51

59

94

7

36

50

72

94

16

43

23

79

94

4

53

36

92

94

14

27

43

61

94

1

37

53

74

94

4

47

26

81

94

11

21

39

84

94

10

31

46

59

94

12

41

30

72

94

5

4

24

52

80

94

5

35

49

71

94

2

44

24

80

94

1

54

35

91

94

5

26

44

62

94

15

38

54

73

94

12

48

27

82

94

9

22

38

93

94

13

32

47

60

94

9

42

31

71

94

6

3

26

53

61

94

19

34

48

70

94

1

45

26

81

94

2

55

34

90

94

7

29

45

63

94

6

39

55

72

94

16

49

28

83

94

8

23

37

92

94

10

33

48

61

94

11

43

32

70

94

7

18

26

54

62

94

12

33

47

69

94

3

46

26

82

94

5

20

33

89

94

13

30

46

64

94

2

40

49

71

94

7

50

29

84

94

17

24

36

91

94

12

34

49

62

94

13

44

33

60

94

8

10

27

55

63

94

4

32

46

68

94

6

47

27

83

94

14

21

32

88

94

8

31

47

65

94

14

41

20

70

94

3

51

30

85

94

8

25

35

90

94

18

35

50

63

94

9

45

55

63

94

9

5

28

56

64

94

8

31

45

67

94

15

48

28

84

94

7

22

31

87

94

15

32

48

66

94

7

42

21

69

94

14

52

31

80

94

4

26

34

89

94

9

36

51

64

94

19

46

54

67

94

0

9

29

54

65

94

16

30

44

66

94

6

49

29

85

94

16

23

30

86

94

6

33

49

67

94

15

43

22

88

94

16

53

32

87

94

17

27

33

88

94

5

37

52

65

94

10

47

53

66

94

 

ВАРІАНТИ КОНТРОЛЬНИХ ЗАВДАНЬ

 

1.     Значення кролівництва в народному господарстві.

2.     Основні напрямки розвитку кролівництва.

3.     Походження кролів. Зміни, що відбулися внаслідок одомашнення кролів.

4.     Господарсько-біологічні особливості кролів.

5.     Будова тіла, екстер’єр і конституція кролів.

6.     М’ясна продуктивність кролів і методи її визначення.

7.     Склад м’яса кролів. Техніка забою.

8.     Морфологічна будова волосяного покриву кролів і закономірності линяння.

9.     Техніка обробки шкурок.

10. Оцінка кролячих шкурок і їх розмірні групи.

11. Сортування шкурок згідно стандарту.

12. Шляхи підвищення хутрових якостей шкурок.

13. Характеристика пухової продуктивності кролів.

14. Якість пуху та шляхи поліпшення продукції пухових кролів.

15. Породи кролів м’ясо-шкуркового напряму продуктивності та їх характеристика.

16. Породи кролів м’ясного напрямку продуктивності та їх характеристика.

17. Породи кролів пухового напрямку продуктивності та їх характеристика.

18. Задачі та методи племінної роботи в кролівництві.

19. Орієнтовні схеми промислового схрещування.

20. Створення і призначення племядра на кролефермі.

21. Вимоги до племінних кролематок при утриманні їх на промисловій кролефермі.

22. Зоотехнічний облік на кролефермі.

23. Бонітування дорослих кролів.

24. Бонітування молодняку кролів.

25. Шедова система утримання кролів.

26. Комплектування стада кролів, строки введення молодняку в стадо.

27. Звичайні окроли.

28. Ущільнені та напівущільнені окроли, можливість їх проведення та значення.

29. Зовнішньокліткова система утримання кролів, її недоліки.

30. Утримання кролів в механізованих крільчатниках.

31. Конструкція одноярусного шеда.

32. Основні вимоги до кліток.

33. Нормативи мікроклімату при утриманні кролів в закритих приміщеннях.

34. Засоби механізації на промислових кролефермах.

35. Типові проекти кролеферми і їх характеристика.

36. Виробничі споруди в промислових комплексах.

37. Режим племінного використання кролів.

38. Техніка парування кролів.

39. Виробничий календар і принципи його складання.

40. Особливості утримання і годівлі сукрільних і лактуючих кролиць.

41. Особливості годівлі самців у період підготовки до парування.

42. Строки відсадження молодняку та особливості його вирощування.

43. Бройлерне вирощування молодняку.

44. Інтенсивне (роздільне) вирощування молодняку.

45. Принципи потокової технології відтворення і вирощування молодняку.

46. Особливості травлення у кролів.

47. Потреба кролів у енергії, протеїні, клітковині та способи їх забезпечення.

48. Основні корми для кролів.

49. Типи годівлі кролів та їх характеристика.

50. Вимоги до повноцінного гранульованого комбікорму.

51. Санітарно-ветеринарні заходи на кролефермі.

52. Незаразні захворювання кролів.

53. Інфекційні та інвазійні захворювання кролів.

54. Інвазійні захворювання кролів та їх профілактика.

55. Вибір майданчика під забудову кролеферми.

56. Основні племінні кролеферми на Україні та їх характеристика.

57. Організація праці на кролефермах.

58. Технологічна схема вичинки шкурок.

59. Які види хутрових звірів розводять в Україні?

60. Зміни, що сталися із звірами при клітковому розведенні.

61. Значення сезонності обміну речовин, розмноження і линяння у хижих звірів.

62. Охарактеризувати біологічні особливості хижих звірів.

63. Охарактеризувати біологічні особливості нутрій.

64. Морфологічна будова волосяного покриву у звірів.

65. Будова шкіри звірів.

66. Фактори, що впливають на якість волосяного покриву.

67. Строки линяння звірів.

68. Зональне і дифузне линяння.

69. Оцінка шкурок звірів і основні її показники.

70. Розмірні групи. Як вони визначаються у звірівництві ?

71. Які дефекти шкурок бувають і розподіл шкурок на дефектні групи ?

72. Техніка забою звірів і зняття шкурок.

73. Технологічний процес первинної обробки шкурок.

74. Технологічний процес вичинки шкурок.

75. Основні завдання племінної роботи у звірівництві.

76. Значення відбору і підбору у звірівництві.

77. Бонітування звірів і його значення.

78. Комплектування стада звірів та рівень вибракування різних видів звірів.

79. Основні форми зоотехнічного і племінного обліку у звірівництві. Мічення звірів.

80. Приготування кормів та техніка їх згодовування звірам.

81. Норми годівлі хутрових звірів.

82. Принцип складання раціонів для звірів.

83. Особливості годівлі нутрій при різних системах їх утримання.

84. Основні системи утримання звірів.

85. Будова кліток для різних видів звірів.

86. Роздавання корму і напування звірів.

87. Породи, породні групи та кольорові форми звірів.

88. Проведення гону та підготовка до нього.

89. Заходи, які проводяться перед щенінням та після нього.

90. Догляд та годівля лактуючих самок.

91. Коли і як проводиться відсаджування звірів?

92. Утримання відсадженого молодняку.

93. Вирощування ремонтного молодняку.

94. Вирощування хутрового молодняку.

 

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

 

1.     Білий Л.А. Кролівництво. – К.: Вища школа. Головне изд-во, 1983. – 160 с.

2.     Мирось В.В., Прядко О.П. Кролівництво. – К.: Урожай, 1988. – 160 с.

3.     Ильина Е.Д., Соболев А.Д. Звероводство. – М.: Агропромиздат, 1990.–272 с.

4.     Племінна робота. Довідник/ М.З.Басовський, В.П. Буркат, М.В.Зубець та ін

За ред. М.В.Зубця, М.З.Басовського.- К: ВНА “Урожай”, 1995. – 440 с.

 5. Степаняк І.В. Хутрові звірі (організація ферм, розведення, поширені хвороби.) – К., 1999.–80 с.

6.Сысоев В.С., Александров В.Н. Кролиководство. –М.: Агропромиздат, 1985.– 272 с.

 7. Титаренко В.П., Титаренко О.О. Основи сільського господарства. Практикум: навчальний посібник. – Полтава, 2008. – 424 с.

 8. Тихонов М.П. Кроліководство. – К.: Урожай, 1974. – 192 с.

 9. Яценко Л.І. Методичні рекомендації до проведення лабораторних та практичних робіт для студентів заочної форми навчання з курсу «Сучасне сільськогосподарське виробництво» розділ «Тваринництво» [Електронний ресурс].

 

ДОДАТКОВА ЛІТЕРАТУРА

 

1.                                         Бакшеєв П.Д., Наймитенко С.П. Поточное производства мяса кроликов.- М.: Колос, 1980. –172с.

2.                                         Берестов В.А. Научные основы звероводства. – Л. Наука.-1985.–477 с.

3.                                         Калугин Ю.А. Кормление кроликов. – М.: Агропромиздат, 1985 – 112 с

4.                                         Зайцев А.Г., Брусова З.А., Поляков К.С. Звероводство. – К.: Урожай, 1984. - 120 с

5.                                         Плотников В.Г., Фирсова Н.М. Разведение, кормление и содержание кроликов. – М.: Агропромиздат, 1989. – 223 с.

6.                                         Рютова В.П. Болезни кроликов. – М.: Агропромиздат, 1985. - 142 С.

7.                                         Тинаев М.И. Продукция кролиководства.– М.: Россельхозиздат, 1988. – 96 с.